Resepi Wantan Sup Paling Sedap !

Resepi Wantan – Assalamuallaikum petang baik ibu, kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi wantan sup dan, di dalam posting yang lalu admin telah berkongsi maklumat mengenai resipi Snek seperti roti dan kuih-muih, kini pada kali ini admin akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan yang sangat tipikal di rantau Malaysia, makanan resipi ini adalah resipi yang telah wujud sejak dari zaman silam, maka kita memang sangat suka berkongsi resepi makanan tipikal Malaysia serta dari luar negara.

Resepi Wantan Ayam Simple
Resepi Wantan Ayam Simple

Kami sentiasa akan memberikan anda resepi makanan yang memberi manfaat kepada anda dan sememangnya sering dicari oleh anda, maka admin akan sentiasa sentiasa memberi resepi makanan yang sangat tipikal dan harus di lestarikan, makanan Inilah makanan yang saya benar-benar bukan dari malaysia tetapi makanan dari china terdapat memang sangat popular. Di bawah ini admin akan memberi maklumat mengenai cara-cara membuat resepi wantan yang paling mudah dan lazat, tetapi sebelum admin berkongsi maklumat mengenai resepi wantan, admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk memasak resepi wantan.

Bahan – bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Resepi Wantan Goreng

 • 2 dada ayam di cincang halus
 • Daun sadri (cincang halus2 supaya bdk2 x boleh nak buang)
 • 1sb Tepung jagung
 • 1sb Tumix n sedikit garam
 • 1sk Lada putih

Cara Membuat Resepi Wantan Goreng Ayam

 1. Untuk maklumat mengenai cara-cara membuat ayam goreng wantan adalah paling mudah dan paling mudah iaitu anda perlu Bersihkan sebahagian daripada bahan-bahan yang boleh dibasuh seperti ayam daun sadri dan alatan untuk memasak lain, Bersihkan ayam yang akan goreng di bersih Buang usus ayam dan potong dada ayam, dicincang atau selepas ia potong dada ayam dengan pisau yang tajam maka ia akan membuat ia lebih mudah untuk anda memotong ayam.
 2. Setelah semua bahan sudah dibersihkan dengan bersih dan anda sedang Mencincang dada ayam dengan betul, anda boleh lakukan proses seterusnya yang anda boleh mempersiapkan diri lebih awal dengan wantan selepas ia meletakkan rapi wantan di atas Jadual dapur kemudian siramkan air bersih sekitar wantan kira-kira 1 cm.
 3. Selepas kulit wantan yang disediakan anda boleh meletakkan bahan-bahan yang telah disediakan lebih awal ke dalam kulit wantan buat disediakan lebih awal, Jangan masukkan terlalu banyak bahan-bahan bahan-bahan ke dalam kulit wantan kulit wantan agar cukup untuk dibentuk nanti.
 4. Jika anda boleh mengambil satu kulit wantan sudah menikmati dan sudah ada bahan-bahan doh, membentuk ia dengan tangan sahaja kulit wantan untuk membentuk seperti kon atau pyramid sebagai Mesir.
 5. Wantan doh selepas ia telah begitu dan sudah membentuk seperti piramid, anda boleh celup adunan ke dalam air mendidih dan air sudah telah diganggu dengan wantan sup dan ayam, tapi doh wantan dari Jangan terlalu tertutup supaya yang kemudian boleh menjadi dimasak dengan sempurna, selepas wantan goreng dengan minyak yang telah disediakan terlebih dahulu, masak GORENG hingga benar-benar kering dan garing rangup bila dimakan.
 6. Apabila siap semua angkat dan Hidangkan bersama sup wantan goreng dan sos cili yang anda suka.

Baca Juga : Resepi Bahulu Sukatan Cawan Paling Simple !!

Demikian maklumat tentang resepi wantan yang paling sederhana dan paling lazat, Laman kami di sana akan banyak resipi makanan tipikal dari malaysia, tetapi ia bukanlah hanya makanan dari malaysia hanya makanan dari luar negara juga admin menasihati tentang laman web kami.

Terima Kasih !

Tags: