Resepi Yong Tau Fu Paling Lezat !

Resepi Yong Tau Fu –¬†Assalamuallaikum ibu kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai tempahan makanan resipi, buat masa ini, admin akan berkongsi resipi yang diperbuat daripada soya, tetapi tidak resepi tempeh ini adalah salah satu resipi makanan yang paling lazat dan juga sangat berkhasiat untuk badan kita, pada masa ini admin akan berkongsi maklumat mengenai makanan yang dibuat dari tauhu.

Resepi Yong Tau Fu Paling Lezat
Resepi Yong Tau Fu Paling Lezat
Tahu atau biasanya dirujuk sebagai tauhu Jepun, tauhu adalah sangat popular dan sangat dikenali, tahu ia boleh diproses kepada beberapa masakan yang sangat lazat, serta di indonesia tahu biasanya berkhidmat atau dibuat dengan hanya goreng, atau diperbuat daripada hidangan istimewa seperti tauhu, tauhu gejrot gejrot adalah makanan yang hampir serupa dengan soto soto, Walau bagaimanapun jika terdapat tiada mengenali dia, tahu gejrot amat enak jika dihidangkan dengan goreng atau mendoan tempe (makanan tipikal). Di samping itu tahu juga mempunyai banyak faedah bagi tubuh kita.

Manfaat Tahu Bagi Kesehatan Tubuh Kita

Tahu Boleh Menyembuhkan Kita Dari Kolesterol Jahat

Manfaat Informai tahu kesihatan badan pertama boleh mengubati penyakit terjejas anda kolesterol yang tidak baik. Jika anda mempunyai sejarah penyakit kolesterol yang kerap yang anda boleh makan makanan yang dibuat dari tauhu atau soya. Kerana dalam perkongsian ada nutrien yang sangat banyak dan mempunyai protein yang tinggi. Supaya anda mempunyai penyakit kolesterol anda boleh buang kolesterol yang tidak baik dengan mengambil tahu.

Tahu boleh menyembuhkan penyakit tulang

Untuk maklumat mengenai faedah-faedah mengetahui kedua Iaitu rupa-rupanya telah rajasa rasa enak dan lazat manfaat kesihatan benar-benar tahu badan kita, ternyata tahu tulang-tulang kita boleh lebih sihat, seperti jika anda mengalami osteoporosis anda boleh mengambil tahu untuk menjaga tulang anda. Osteoporosis selalunya menyerang mereka yang sudah mempunyai satu usia, jadi mereka tulang yang mudah reput. Tahu dipercayai menyuburkan tulang-tulang kita.

Bahan Utama Yong Tau Fu :

 • 300 ml air mineral
 • sedikit perasa garam dan gula
 • 1 sudu besar minyak
 • 1 sudu bijan goreng
 • 1 1/2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dgn 50 ml air
 • 1 ketul gula melaka atau 2 sudu gula merah
 • 3 cm belacan
 • 10 tangkai cili kering ( boleh gunakan yang besar jika tak mahu pedas.

Cara Membuat :

 1. Langkah utama iaitu anda perlu membasuh sedikit bahan-bahan yang boleh dibasuh seperti tahu cili dan bawang putih dan sedikit rempah-ratus yang lain.
 2. Lagipun dengan kegemaran bersih Panaskan kuali dan minyak terlebih dahulu, apabila minyak sudah matang dan panas anda tinggal masak cili yang sudah dibasuh goreng sehingga masak tetapi tidak kepada overcook.
 3. Selepas cili goreng sudah dimasak, longkang sehingga cili yang telah tiada mendapan minyak. Menyediakan bahan-bahan.
 4. Selepas itu dipanaskan kuali dengan api disediakan dengan input minyak menggunakan api yang hanya, selepas minyak a bit haba anda boleh meletakkan air yang bersih untuk di Kuah, cili dan gula melaka input input kisar kecil begitu meresap, cepat juga udang tampal, secukup rasa sahaja.
 5. Lebih-lebih lagi jika semua bahan telah menjadi salah satu dan purata tecampur, kacau sehingga bau wangi.
 6. Campurkan sedikit tepung jagung, jangan lupa anda tambah bahan-bahan penambah rasa tetapi sedikit.
 7. Resepi Yong Tau Fu siap hidangan untuk keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Cream Cheese Frosting Paling Mudah !!

Betapa mudahnya bukanlah ia membuat yong tau fu, bukan sahaja ia merasa hanya yang enak dan lazat, makanan ini juga mengandungi khasiat dan tinggi dalam protein. Terima kasih kerana membaca artikel ini juga.

Tags: