Resipi Jagung Rebus Paling Mudah Sedap

Resipi Jagung Rebus – Assalamuallaikum semua hasrat anda sihat sentiasa dan sentiasa mendapat nasib baik banyak dari Allah SWT, kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai jagung paling lazat pada cob resipi, tetapi sebelum admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi jagung pada cob, kami akan berkongsi maklumat mengenai tentang jagung dan jagung manfaat untuk badan kita.

Resepi Jagung Rebus Sedap
Resepi Jagung Rebus Sedap

Manfaat Jagung Bagi Tubuh Kita

Sebagai Sumber Kalori

Untuk maklumat mengenai pelbagai faedah pertama jagung untuk badan kita yang boleh menjadi sumber kalori untuk badan kita, kerana dalam jagung-terdapat adalah beberapa kandungan kalori yang sangat tinggi yang terletak kira-kira 342 kalori setiap 100 gram, di jagung tiada adalah vitamin yang banyak kandungan protein.

Sangat sesuai Untuk Wanita Hamil
Untuk maklumat mengenai manfaat seterusnya jagung yang sangat baik untuk ibu-ibu mengandung, admin cadangkan jika anda seorang wanita yang sedang hamil anda boleh membiak jagung sebagai makanan setiap hari, kerana protein yang terkandung dalam dalam jagung, boleh mengurangkan risiko kejadian bayi yang dilahirkan cacat.

Dapat Menyehatkan Mata

Sekarang yang terakhir dalam jagung manfaat maklumat admin akan dibincangkan, iaitu kebaikan jagung untuk kesihatan mata, jagung diperkaya beberapa bahan yang boleh dikemaskini karotenoid yang telahpun mula buahnya masak serentak, tapi dari awal anda boleh makan jagung untuk Kesihatan mata dikekalkan, bagi mengelakkan berlakunya beberapa penyakit mata, seperti penglihatan rendah lebih dekat, mines, katarak dan lain-lain.

Demikian maklumat mengenai manfaat daripada jagung untuk badan kita, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan untuk membuat resepi jagung cob yang mudah dan ringkas.

Bahan – bahan Utama Yang Digunakan :

 • Jagung opkos
 • Marjerin
 • Gula
 • Susu pekat manis
 • Air (dalam kuantiti yang akan meneggelamkan jagung)
 • Garam

Cara – cara Membuat:

 1. Pertama, langkah perlu dilakukan iaitu jagung dibuang kulit tebal pada bahagian luar. meninggalkan kulit yang nipis di bahagian dalam.
 2. Selepas dibuang jagung tebal kulit di luar masukkan jagung dan air ke dalam periuk. berkuasa bukak.
 3.  Masukkan garam dan gula secukup hanya tidak rasa terlalu banyak kerja mungkin berbahaya untuk kesihatan terutamanya bagi mereka yang mempunyai kolesterol.
 4. Biar duduk selama 25 minit dan kemudian diterima pakai supaya kandungan lembapan yang hilang.
 5. Bersihkan marjerin dan susu pekat manis ke batang jagung.
 6. Jika ingin mendapatkan hasil maksimal dapat mencampurkan semua bahan yang sudah sedia.

Tips Untuk Anda :

 1. Admin mencadangkan Adakah tidak buang jagung di sekiling rumah kerana ia boleh busuk alam sekitar, tetapi terdapat sebahagian daripada jagung yang mempunyai keberkesanan tinggi sama jagung beliau dengan buah-buahan.
 2. Kami mengesyorkan gula dan garam adalah ditentukan pada permulaan rebus. Tunggu sahaja jagung ditubuhkan hampir baru masak.
 3. Yang akan diberitahu kemudian tidak mendidih jagung akan rasa buruk sangat lama dan terlalu lembik.

Baca Juga : Resepi Fruit Tart Paling Sedap !!

Demikian maklumat mengenai jagung pada cob resepi admin Dapatkan daripada pengalaman admin sendiri, jangan lupa untuk terus menyemai jiwa hidup sihat, gaya hidup sihat adalah sebab harga yang begitu mahal di dunia. Jangan lupa untuk melihat pelbagai jagung diproses daripada beberapa hidangan di Laman ini.

Terima Kasih !!

Tags: