Resipi Nasi Lemak dan Sambal Tumis Paling Sedap

Resipi Nasi Lemak dan Sambal Tumis – Memasak sos goreng yang lazat tidak sukar tetapi perlu mengetahui teknik menyediakan sos yang tepat. Kami belajar memasak dari keluarga, dari kawan-kawan dari semasa ke semasa. Kami masih ingat petua yang Kami pelajari untuk menghasilkan saus merah yang indah dan berkilat dari semangat Kak Ena, semasa Kami bekerja. Bayangkan lebih dari 30 tahun. Untuk menghasilkan masakan yang lazat memerlukan amalan dan amalan. Ia tidak cukup untuk hanya mempunyai pengetahuan. Sejak itu, Kami telah mengamalkannya. Kemudian Kami juga belajar dari cikgu sepupu,Kami Wan Faizah selepas merasa sambal ikan bilis dia sangat lezat.Untuk masa yang lama, Kami menyesuaikan bahan-bahan berikut rasa kami sendiri sehingga akhirnya menjadi sos masak biasa.

Nasi Lemak dan Sambal Tumis
Nasi Lemak dan Sambal Tumis

Nasi lemak lazat bergantung kepada sos. Sambal disediakan pada hari itu, ia tidak mencukupi kerana masing-masing menambah. Nelly yang berada di rumah untuk bertanya sama ada Sambal Saute Fish Bilis menyediakan Nana hari itu menggunakan resipi myresepi.info. Dia berkata lagi, “kakak seperti sos goreng dengan menggunakan resipi Mama jer”. Hahaha seronok mendengar anak suka memasak kita.

Saya jarang meletakkan buku untuk kanak-kanak allegic dengan belacan. Tetapi lebih lazat jika ditambah belacan. Menyentuh sedikit mengenai nasi lemak juga. Banyak cara menyediakan nasi lemak semuanya bergantung kepada rasa masing-masing. Tetapi saya sentiasa cuba mencari cara baru untuk memperbaiki nasi lemak saya. Ini saya belajar daripada Kak Fatimah. Kak Fatimah selalu menyediakan nasi lemak jika ada makan makan di surau Ad Dhuha. Kata dia, orang beriaga tidak akan menggunakan banyak santan untuk memasak nasi lemak, jadi santan diletakkan pada akhirnya. Sekali lagi pulak, santan apabila masak panjang akan ditukar menjadi minyak. Kami mahu nasi lemak bukan beras berminyak. Di samping itu, masukkan halia juga pada akhirnya. Itulah petany yang dikongsi dan sangat harum. Sebenarnya setiap kali periuk dibuka, berbau harum dan beras wangi satu lemak dapur.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal Tumis Paling Sedap

Bahan-bahan :

 • 1 mangkuk ikan bilis
 • Air asam jawa/asam keping
 • Sedikit gula merah/gula Melaka
 • biji bawang besar – hiris
 • Garam
 • 2-3 sudu besar gula pasir

Bahan kisar :

 • 3 ulas bawang putih
 • 1/2 mangkuk cili kisar/20 tangkai cili kering – direbus dan ditos
 • Sebesar ibu jari belacan bakar – opsyenal
 • 2 biji bawang besar – boleh juga guna bawang merah
 • 1 inci halia – opsyenal

Cara Memasak :
Panaskan minyak dengan banyak, kacau sekeping bawang besar sehingga ia naik bau sahaja. Masukkan bahan yang berkisar dan kacau rata. Mengekalkan kebakaran dan terus dikebumikan dengan api secara perlahan supaya cili benar-benar masak dan meningkat. Ia mengambil sedikit masa. Sekiranya minyak kurang, boleh ditambah apabila sautéing. Apa jenis budak yang tahu jika ia segar? Minyak goreng akan mula membakar sedikit. Itulah gelang yang teruk. Setelah bahan-bahannya segar, letakkan sedikit gula terlebih dahulu dan kacau rata. Gula akan menjadikan sos warna yang indah dan berkilat. Masukkan sedikit air mengikut ketumpatan sos pilihan. Masukkan asid air
asid / java, garam dan kepekatan ikan. Nota: warna sambal lebih cantik jika menggunakan cecair asid. Chaos rata sehingga sos cili dan lembut.

Nota :
Sambal lebih pedas jika disediakan sehari sebelumnya. Ikan bili boleh digoreng sehingga ia wilts, jika suka.

Resipi Nasi Lemak Sedap Dan Tahan Lama

Bahan-bahan :

 • Beras – basuh dan tos
 • 1-2 helai daun pandan – carik dan simpul
 • Sedikit garam
 • 1 – 2 inci halia – hiris kasar
 • 1 cawan santan pekat/1 kotak santan kotak

Cara Memasak :
Masak nasi dengan air yang cukup, bergantung kepada jenis nasi masing-masing. Biasanya air di dalam air kurang 1 inci atau salah satu Masukkan garam dan juga daun pandan ditarik balik. Harus ditarik untuk menambah aroma daun pandan. Masukkan dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.

Apabila mendidih dan air hampir kering, masukkan halia dan santan pekat. Kacau. Masak masak sehingga nasi dimasak sepenuhnya. Bersedia untuk berkhidmat

Tags: